dimarts, 24 de setembre del 2013

Capítol 22:Pastís d´Aniversari amb Fondant i Figura de Pasta de Goma







El set de setembre, va ser l´aniversari de la meva "polluela", ni més ni menys que 5 anyets!

Estava buscant idees per al pastís i vaig trobar aquesta meravella al grup de Facebook de "My lovely Food".

La veritat és que me´n vaig sortir gràcies a l´Ingrid, creadora d´aquesta revista, a la qual vaig demanar consell i em va atendre super bé! Gràcies Ingrid!

També a la Cristina que ja està feta en aquesta matèria i em va donar uns quants consells.

Com hi ha molta teca, no em vull enrotllar.. així que us explico pas a pas com ho vaig fer..


Per la figura de Pasta de Goma

És preferible que comenceu una setmana abans, ja que té la seva feina i anireu més tranquils si teniu una mica de planificació.
Ingredients:
  • Pasta de goma que podeu comprar mitjançant la web:
Jo la vaig comprar aquí, faltaria més, després dels seus bons consells, i no va trigar ni 24h en arribar-me.
http://shop.mylovelyfood.com/es/pasta-de-goma-1kg-satin-ice
 
  • Colorants alimentaris Americolor
També els podeu trobar aquí:
 http://shop.mylovelyfood.com/es/colorantes-en-gel-americolor-22-ml

Elaboració:


Aquí entre en joc l´habilitat que tinguem cada un de nosaltres, sempre podem copiar una imatge que ens agradi o bé deixar anar la imaginació.

Jo vaig agafar el motlle de fer pastissos, per orientar-me, i agafar mides. Havia de fer una figura que hi càpigues sobre la base del pastís.

Vaig començar a fer boles ( com si féssim plastilina), una bola pel cap, una pel cos i una altre per la cua. Després vaig fer els braços i ho vaig modelar més o menys, per veure com quedava i per saber la quantitat de pasta que necessitava.

Un cop tens les mides, tenyim cada part amb el color que ens interessi.

Per teñir la pasta, comencem amb una o dues gotes de colorant, per tal de no passar-nos. Amb les mans anem amassant la pasta i anem mirant que quedi totalment tenyit. Si volem donar-li més intesitat al color , afegim més colorant, però sempre amb poques quantitats.

També hi podem afegir purpurina comestible, per donar-li un toc brillant.

Un cop tenim tots els colors, tornem a modelar.




Per enganxar el cap amb el cos, vaig clavar un escuradents, però per enganxar les altres parts del cos, vaig utilizar cola comestible, tot i que també ho podeu enganxar amb una mica d´aigua.

Un cop tens la figura complerta, fas els detalls, com el cabell, els plecs de la cua.. etc Podeu fer-ho amb els dits, o amb un ganivet, escuradents..o qualsevol eina de cuina que us pugui servir per fer els detalls.

Jo, per exemple haig de confessar, que per fer el colorete, vaig utilitzar un pintallavis de veritat..jijiji, ja que no tenia colorant en pols.. evidentment, la cara NO ES PODIA MENJAR!

Un cop feta, la guardem a la nevera tants dies com faci falta.
Per al Pastís:




Ja fa un any que vaig descobrir aquesta recepta ( al Blog El Rincón de Bea) i és infalible, El brioix és boníssim i prou consistent per suportar el pes del fondant.
Ingredients:

  • 210 gr de farina tot ús
  • 125 gr de cacau en pols
  • 7,5 gr de bicarbonat
  • 5 gr de llevat (Royal)
  • un pessic de sal
  • 60 gr de cobertura de xocolata mínim 70% tallada a trossets
  • 250 gr d´aigua bullint
  • 250 gr de buttermilk ( que la podeu trobar al Lidl) o fer-la a casa amb un got de llet desnatada i 10gr de suc de llimona.
  • 1/2 culleradeta d´extracte de vainilla
  • 2 ous grans
  • 350 gr de sucre
  • 125 gr d´oli d´oliva suau


En aquest cas, vaig utilitzar un motlle de 25cm, però podeu utilizar 3 de 15cm i seguir els passos de muntatge que he explicat en altres ocasions.

Folrem el motlle amb paper de forn per la base i engreixem amb oli els laterals.
Elaboració:

Tamisem en un mateix bol, la farina, el cacau, el bicarbonat, el llevat i la sal i reservem.
En una cassoleta, posem a bullir l´aigua i quan arranqui el bull , retirem del foc i afegim la cobertura de xocolata. Desfem els trossets de xocolata completament i reservem.
Batem els ous i el sucre fins que quedi una pomada completament blanca i liquida ( amb TMX uns 5 minuts a velocitat 3)

Posem la TMX a velocitat 2 sense temps i afegim molt poc a poc l´oli d´oliva. Un cop integrat afegim la xocolata calenta que havíem reservat. També afegirem el buttermilk i la vainilla.

Retirem el bol de la TMX i afegim la farina , cacau, bicarbonat..etc poc a poc a cullerades amb moviments envolvents. Quedaran grumolls, per tant, haurem de colar aquesta barreja amb un colador.
Finalment ho posem tot en el motlle i fornejem durant 25-30 minuts.

Un cop fet, passem a deixar refredar, el tombem i l´enboliquem amb paper film, deixant-lo a la nevera 24h. Si l´hem de menester uns dies més tard, el podem congelar.

Preparació del Buttercream

En aquest cas, farem la recepta del buttercream que us comentava en el post anterior, de sweetpolita i que a mi m´encanta!
Ingredients:
  • 4 clares d´ou fresques
  • 250 gr de sucre
  • 350 gr de mantega a temperatura ambient
  • Un pessic de sal
  • unes gotes d´extracte de vainilla
Elaboració:

Prèviament podem posar al bany maria les clares i el sucre, sense deixar de remoure, fins que el sucre s´hagi dissolt. No ha de bullir. Deixem refredar.

Posem les clares junt amb el sucre, durant uns tres minuts a velocitat mitja. Fins que quedi un líquid ferm i ben blanc.

Baixem la velocitat i anem afegint la mantega poc a poc . Finalment afegim la sal i les gotes d´extracte de vainilla.

Ha de quedar una textura de nata muntada.


Muntem el pastís:

Tallem el pastís per la meitat i rebaixem la part superior, ja que normalment queda més inflada.

Posem entre les dues bases el buttercream que hem preparat.

També per la part superior i els laterals.

En aquest cas, com li hem de posar fondant per sobre, no cal repetir la operació, com en els casos anteriors. Amb la capa tapa migues ja en tenim prou.

Ho deixem a la nevera 1 hora.

Mentrestant, preparem el fondant.

En aquest cas, vaig comprar fondant blanc. El vaig extendre amb un corrò i vaig tirar unes gotes de colorant blau. Amb les mans vaig tornar a amassar, per tal que el colorant s´extengues, i dones l´efecte que podeu veure.

Finalment el vaig tornar a extendre amb el corrò i amb molta cura el vaig posar sobre el pastís.

Amb un Ganivet tallem les sobres pels voltants i amb una estpàtula el podem allisar i treure imperfeccions.

Per últim hi tirem una mica de purpurina comestible i hi posem la figureta.

Espero que us agradi!




1 comentari: