divendres, 21 de juny del 2013

Capítol 12: Especial Coca de Crema per Sant Joan


Abans de començar, haig d´explicar que el meu primer intent de fer aquesta Coca, ha sigut un fracàs total! Però com sempre dic, he de seguir intentant-ho, un dia o altre sortirà bé.
Aquesta recepta , l´he extret del blog La cuina de sempre, aquí us deixo el link :
 
http://www.lacuinadesempre.cat/2011/01/brioxe.html
i ho he adaptat a la Thermomix.
 
Aquesta vegada no us ensenyaré cap foto, ja que no em va llevar la massa, i no em va quedar bé.
 
He preguntat a l’ autor de la recepta, per què no em va llevar la massa, i crec que la resposta us pot interessar.
 
Resulta que mentre amassava la massa, la Thermomix em va agafar temperatura ( cosa molt estranya, ja que jo no li vaig posar), va arribar als 60ºC, i resulta que el llevat a partir de 50ºC mor literalment!
 
Així que no m’estranya que desprès de dues hores i mitja, no em pujes ni mig centímetre.
 
També aconsella, que tots aquells que no tingueu amassadora, us abstingueu de fer-ho a mà.
 
Com aquesta recepta és llarga d’ explicar, anirem per feina. 
 
Només explicar a tots aquells visitants no catalans, del meu blog: russos, ucraïnesos, holandesos, anglesos , alemanys i nord americans ,que la Coca de Crema is “a typical Catalan dessert to celebrate the largest summer´s night”. I donar-los les gràcies per visitar-lo.
 
És clar, que també podria ser, que fossin catalans que viuen fora de les nostres fronteres..
 
De totes maneres, Gràcies igualment a tots els visitants! Fa un mes i mig que vaig començar aquest blog i ja l´han visitat 700 vegades!
 
Molt bé , donades les gràcies, come on!
 
Ingredients:
Un consell : Comenceu totes les receptes per pesar i preparar tots els ingredients, doncs un cop ho tens tot a ma, el procés de l’ elaboració es fa més amè i no es trenca el ritme.
 
Pel Briox:
 
  • 250gr de farina de força, passada per un colador o tamisada 
  • 50 gr de suce 
  • 3gr de sal 
  • 1 ou a temperatura ambient 
  • 25 gr de llevat fresc ( ho podeu trobar al Mercadona, Bonpreu o a la fleca tradicional) 
  • 25 gr de llard ( podeu trobar a les xarcuteries) 
  • 125 ml de llet 
  • Colorant groc, essència de llimona i essència de vainilla.

Paper de forn
Un corró
 
Si no en teniu, no passa res, podeu substituir l’ essència de llimona pel suc de mitja llimona, l’ essència de vainilla ( la podeu comprar en qualsevol supermercat o comprar-la en sucre) i el colorant, no cal posar-lo, tot i que en alguns supers (Bon Preu) també en trobareu, però no ho recomano. Si ho voleu fer bé , compreu-lo en una botiga especialitzada.
 
Elaboració:
 


Posem en un bol : l ‘ou, el llevat (esmicolat), el sucre, el colorant ( unes gotes 3 o 4), un rajolí d`essència de vainilla i unes gotes d’ essència de llimona. Barregem bé amb una cullera.

Un cop tot estigui ben integrat, SENSE REMENAR, ja que la sal no es pot posar en contacte amb el llevat, hi posem la farina, la sal i la llet.
Amb la thermomix amassem 20 minuts a “velocidad espiga”.
A ma , aneu amassant fins que no pugueu més! És broma! aneu provant, fins que la massa quedi elàstica i no es trenqui al estirar-la.

Consell del blog, La cuina de sempre :
Si el dia és molt calorós i fa molta humitat, podeu posar una mica més de farina, molt poqueta. Si la temperatura ambient fa que hi hagi un ambient sec, posem una miqueta més de llet.
Ens engreixem les mans amb oli d’oliva i fem una bola amb la massa.
Deixem reposar 10 minuts
Preparem un full de paper pel forn sobre el marbre, hi posem la massa i a sobre la massa un altre paper, com fèiem per amassar les galetes, però sense les barres de fusta.
Amassem amb el corró, fent la forma que més ens agradi. El gruix ha de ser de 1cm més o menys.
Si es trenca, voldrà dir que no està ben amassada, ha de quedar molt elàstica.
Deixem reposar en lloc sense corrents d´aire dues hores. Ha de créixer 3 vegades el seu volum original.

Mentrestant, preparem la crema pastissera o bé ja la tenim feta del dia abans (veieu recepta Crema Pastissera)
Un cop passades les dues hores, la coca haurà triplicat el seu volum, més o menys farà uns tres centímetres.
Preescalfem el forn a 180-190ºC
Amb un ou, pintarem la superfície de la Coca.

Amb una manega pastissera i una boca rodona o bé amb una bosseta de plàstic ( tal i com explicàvem al capítol dels profiteroles), l´omplim amb crema pastissera i comencem a fer rombes per la superfície de la Coca.
Afegim pinyons, cireres confitades, sucre i unes gotes d´aigua per sobre el sucre per tal que faci crosta.

La posem al forn 10 minuts a 180-190ºC, sense ventilador, vigilant que no es cremi.

I ja la tenim aquí!

Bona Revetlla!

 
 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada