divendres, 3 de maig del 2013

Com Començar...

 
Pròleg
Com començar un nou projecte personal?
 
 La veritat és, que m´encanta mirar blogs de cuina i pastisseria, i veure com hi ha persones , de totes condicions, capaces de fer petites obres d´art comestibles.
 
Com qualsevol altre procés creatiu, l´art de fer pastissos forma part de l´aprenentatge de les diferents tècniques, conjuntament amb la creativitat de cadascun de nosaltres.
 
Cuinar és, alhora, un acte de generositat, doncs ens dòna l' oportunitat de crear petits moments de plaer , tant a nosaltres mateixos com els que ens envolten.
 
Capítol Primer: Magdalenes
 
Tot va començar a finals d´agost del 2011, s´apropava l`anirversari de la meva filla, Carlota, i havia vist, no recordo on, unes magdalenes molt boniques, decorades amb tot de detalls.
Ho vaig trobar molt original i vaig pensar que podria provar de fer-les.
Vaig començar a buscar receptes per internet, però quasitot el que vaig trobar eren pàgines o blogs nord americans.
Així que desprès de molt buscar, vaig acabar fent unes magdalenes normals i corrents, vaig comprar uns colorants liquids que vaig trobar al Bonpreu i les vaig decorar amb una espècie d´almívar barrejant-hi aquells colors .
Imagineu com va quedar?
Horroroses! Res a veure amb aquelles magdalenes tan originals que havia vist!
Aleshores em vaig començar a preguntar com nassos es podien fer... Era evident, que la recepta que havia llegit no explicava tota la veritat. Havia gastat diners ens uns colorants horribles de color blau, groc i un taronja que, segons la marca, deia que era de color vermell. Havia perdut el temps i finalment vaig llençar a les escombraries el meu projecte de super magdalenes.
Així que el primer que em vaig proposar va ser aprendre a fer unes magdalenes com les que havia vist.
Han passat dos anys des d' aquella primera experiència i encara no ho he aconseguit. Tot i així no desanimeu, per que ho aconseguirè, és qüestió de tenir una miqueta de temps, la qual cosa és el que em falta a mi, tenir-ne ganes i experimentar.
 
Recepta de Magdalenes, versió Xavier Barriga:
 
En primer lloc hauríem de diferenciar entre Magdalenes, les famoses cupcakes i els Muffins.
 
Entre els tres tipus, la diferencia bàsica es troba en la seva esponjositat. Mentres que les magdalenes acostumen a ser flonges, els cupcakes no ho sòn tant i els muffins gens.
 
I aquest nivell d´esponjositat s´assoleix o no, depenent de com barregem els ingredients i de quins ingredients posem en una o altre.
 
Ingredients:
 
  • 2 ous grossos a temperatura ambient 
  • 175 gr. de sucre o 150 si no les voleu massa dolces 
  • 60 ml de llet (a temperatura ambient) 
  • 190 gr d´oli de girasol ( aquest és un dels ingredients que dona esponjositat) 
  • 210 gr de farina ( jo quasi sempre la passo per un colador, per treure-hi els grumolls i per descompactar-la ) 
  • 2 culleradetes de mel 
  • 5 gr de llevat (Royal) 
  • Un pessic de sal
  • Pell rallada de llimona o bè unes gotes d'essència de llimona , de vainilla..etc
 
Preparació:
 
En motlles de silicona o bè una safata de forn per magdalenes i posem els motlles de papers. Si no teniu cap de les dues coses, podeu comprar motlles d´alumini a qualsevol supermercat. Aquest punt és molt important i pot ser ara riureu una estona, doncs jo, en varies ocasions , posava la massa de les magdalenes directament dins els motlles de paper, un cop dins el forn , el pes de la massa es decantava cap un dels costats i en comptes de magdalenes acabava tenint una espècie de donuts i el forn fet una porqueria.
 
Comencem doncs, a preparar la massa. Tamisem la farina, junt amb el llevat , la sal i la pell de llimona ( si li volem posar) i reservem.
 
Primer batrem els ous junt amb el sucre. Amb thermomix 3 minuts a velocitat tres amb la papallona. Amb varilles elèctriques uns 6 minuts a velocitat mitja. Amb KA no ho sé, però imagino que a velocitat mitja durant 3 minuts tambè. A ma , fins que els ous quedin ben escumosos ( no vull desanimar.. però una bona estona)
 
Poc a poc, baixem les velocitats dels aparells que tinguem i anem afegint la llet, la mel i l'oli, i si hi posem essències, també. No ho hem de llençar de cop, si no com si ens poséssim oli amb unes setrilleres, és a dir, com un fil. 
 
Un cop tinguem aquesta barreja hi anem tirant la reserva que hem fet prèviament de farina, llevat i sal, poc a poc, a la matexa velocitat. Un cop afegits aquests ingredients deixem batre uns dos minuts.
Un cop tot batut, ho deixem reposar a la nevera 1 hora.
 
Mentrestant tenim temps de recollir la cuina, preparar els motlles si no ho hem fet abans i preesclafar el forn a 200ºC, nomes per la part de baix.
 
Un cop passada l'hora, repartim la massa en els motlles. Omplim nomes 3/4 parts i si volem que quedi una costra de sucre, hi posem sucre per sobre.
Coure-ho 10 minuts a 200ºC per baix i 10 minuts més a 190ºC per dalt.
Quan les retirem del forn deixar refredar sobre una reixa.
 
Bon appétit!!







Recomanació: També hi podeu afegir trossets de xocolata

Un cop fredes, sempre les podeu posar al microones o al forn i menjar-les amb el xocolata calenta!!

2 comentaris:

  1. Jo he fet les madalenes!!! Bonissimsss!!!!
    Gracies! per compartir les receptes!

    ResponElimina
  2. Jo també les he fet avui, a casa ens han encantat, molt esponjoses

    ResponElimina